"Sudo" does not work

为当前最终发行版之前的所有版本提供支持
回复
头像
lukerim
帖子: 20
注册时间: 2006-03-29 19:12
送出感谢: 0
接收感谢: 0

"Sudo" does not work

#1

帖子 lukerim » 2006-03-30 0:20

Hello, I am a new fish in Ubuntu and encountered 2 problems after installation. Can anybody help me to solve them?

1. I created an ordinary account tt in the installation. And then I logged in the Gnome with that account. However I cant use the "Sudo" command in the terminal.

I did see the prompting asking me for the password, but when I input it(should be correct), nothing happened.

For example, I want to enter /usr/share/fonts/zh_CN/TrueType:

cd /usr/share/fonts/zh_CN/TrueType (in /home/tt at the moment)
$%$£"%: (Permission denied)
sudo cd /usr/share/fonts/zh_CN/TrueType
Password: (*********)

and I found i was still in /home/tt !!

other commands with sudo does not work as well.

2. I logged as administrative(root), and edit the /boot/grub/menu.lst in vi. I put some "#"s before (title linux????????), and when I restarted, I can only be directed to Windows XP. the options for Ubuntu have been shaded.

I know I can use "e" to enter the editor mode and I am fully aware of the location of the system (hda2), but how to go on with the command beginning with " kernel"...

Please inform me how can I do to recover the system? (I am using the Ubuntu 5.10 installation CD and choose the default kernel)
头像
eexpress
帖子: 58428
注册时间: 2005-08-14 21:55
来自: 长沙
送出感谢: 4 次
接收感谢: 256 次

#2

帖子 eexpress » 2006-03-30 0:24

只有第一个帐号。uid1000的那个可以sudo.
● 鸣学
头像
lukerim
帖子: 20
注册时间: 2006-03-29 19:12
送出感谢: 0
接收感谢: 0

#3

帖子 lukerim » 2006-03-30 0:28

Thank Eexpress's reply.

But I have only one ordinary account tt and the root account. So ... which one should have UID1000?

I reckon root user doesn't need sudo, huh?
头像
lukerim
帖子: 20
注册时间: 2006-03-29 19:12
送出感谢: 0
接收感谢: 0

#4

帖子 lukerim » 2006-03-30 5:30

Got it.

Simply add tt (the user's name) to /etc/sudoer
头像
eexpress
帖子: 58428
注册时间: 2005-08-14 21:55
来自: 长沙
送出感谢: 4 次
接收感谢: 256 次

#5

帖子 eexpress » 2006-03-30 9:48

第一个用户应该自动进入sudoer组的。
● 鸣学
hallywang
帖子: 36
注册时间: 2006-03-16 11:25
送出感谢: 0
接收感谢: 0
联系:

#6

帖子 hallywang » 2006-03-30 9:52

你可以用安装盘恢复系统试一下

如果不行,试一下把grup装在win下c盘,然后编写menu.list

并且修改 win的 boot.ini


这个你google一下

需要下载一个 grup for dos
头像
lukerim
帖子: 20
注册时间: 2006-03-29 19:12
送出感谢: 0
接收感谢: 0

#7

帖子 lukerim » 2006-03-31 2:43

hallywang 写了:你可以用安装盘恢复系统试一下

如果不行,试一下把grup装在win下c盘,然后编写menu.list

并且修改 win的 boot.ini


这个你google一下

需要下载一个 grup for dos


I have already reinstall it.

Anyway, Thank you for your reply~
回复

回到 “老旧版本支持”